Adopcja na odległość

Jednym z działań naszej fundacji jest organizacja tzw. adopcji na odległość. Polega ona na objęciu patronatem konkretnego dziecka z placówki School of Talent and Creative Arts w Tamale i wspieraniu jego edukacji.

Program „zdalnej adopcji” to zapewnienie podopiecznym ciepłych posiłków, mundurków szkolnych, książek i pomocy naukowych oraz podstawowych leków (dzieci często chorują). Uczniowie szkoły w Tamale, z którymi pracowałyśmy, są zdolni i chętni do nauki. Niestety wielu z nich do szkoły przychodzi głodnych i schorowanych. Widziałyśmy u nich oznaki skrajnego niedożywienia, które nie występują w Europie.

„Zdalna adopcja” to dla uczniów szansa na normalne dzieciństwo oraz edukację, na którą zasługuje każde dziecko.Adoptować na odległość mogą zarówno pojedyncze osoby jak i pary, grupy przyjaciół, firmy czy klasy szkolne. Do wyboru są dwie składki miesięczne:120 zł – tyle wynosi miesięczny koszt utrzymania ucznia - wyżywienie, ubrania, książki i podstawowa pomoc medyczną,50 zł – miesięczny koszt wyżywienia.Można także zdecydować się na adopcję bezimienną – wpłatę dowolnej kwoty na wsparcie dzieci ze szkoły w Tamale, które nie mają swoich „opiekunów adopcyjnych”.

Osoba lub grupa, która zdecyduje się na adopcję na odległość, przynajmniej raz na pół roku będzie otrzymywać informacje na temat swojego podopiecznego – jego rozwoju i postępów w nauce.

Osoby zainteresowane adopcją na odległość zapraszamy do kontaktu: fundacja.akra@gmail.com.

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

W kilku słowach o tym co robimy

Fundacja Akra powstała z miłości do Afryki
i pomagania innym. Dzięki fundacji staramy się pomóc dzieciom z Ghany, poprzez ułatwienie im dostępu do edukacji i zapewnieniu godnych warunków do życia.